skip to Main Content


Разбира се всеки го е болял някога или все още го боли кръст. Знаете ли, че причините могат да бъдат от всякакво естество? А знаете ли, че понякога причината може дори да е нелепа?
Много често при нас идват пациенти с болки в областта на кръста и седалището. Ние разпитваме подробно пациентите и накрая разговорът стига до този момент:
Когато ги питаме дали са забелязали кое е предизвикало тази болка, най- често отговора е- „нищо не съм правил по- специално„.
Този отговор веднага ни насочва към следващия въпрос.
Питаме пацинета- “ Ти на бюро ли работиш?“ -и често отгвора е – „да„.

Чували сте, че като седите дълго време на стол или се обездвижите за повече часове може да се схванете. Да, така е, но това състояние трябва да размине след раздвижване или леко масажиране.
При много пациенти то не отминава, а се задълбочава. Ние задаваме правилния въпрос, за да намерим причината за тази болка.
Когато седиш на стол дълги часове, кръстосваш ли си краката?“
И какво си мислите, че ни отговарят 90% от пациентите?!? Разбира се, че стоят така. На всеки му е по- удобно да смени една поза с друга, а тази е любима на мъжете и на жените.


Пациентите, обаче, не знаят, че кръстната им кост се залавя за тазовата кост чрез една много тясна става, която не позволва много движения. Най- ограничени са ротациите на таза (усукващи движения). Когато се кръстосат краката в седнало положение се получава прекомерна ротация на целия таз и всички структури около и в него. Отдавна е премината границата с естествената подвижност от 2-4мм. Когато се задържи тази позиция за по- дълго, ставните връзки и мускулите се преуморяват, преразтягат и не успяват да задържат костите в правилна позиция. Тогава се получва разместване. То води до силен защитен мускулен спазъм, който предизвиква болката, която нашите пациенти изпитват.

Кой ще има болки в кръста?
а) принц Хари
б) Меган Маркъл
в) Кралицата

Отговорът е:
а), б) и в)
Никой от кралското семейство не седи здравословно. Използваме този термин, защото всички знаем, че известността изисква жертви. Кралското семейство набляга на етикета. Тези от вас, които не са принцове и принцеси, може да се възползват от нашата безплатна информация. Нас, нормалните хора ни боли кръст и за щастие можем да си позволим да седим по- здравословно.
Седнете на стола си така, че да допрете кръста си в облегалката на стола. Оставете една педя растояние между коленете и малко повече между ходилата си. Използвайте подвижна стойка за компютъра или клавиатурата си. Важно е докато седите по този начин, лактите ви да са отпуснати на бюрото. Когато ги отпуснете не трябва раменете да се повдигат, а главата да “ пропада“ между раменете. Ставайте за кратка разходка на всеки кръгъл час. Това ще предотврати болки в кръста, появата на разширени вени и редица други усложнения.

Back To Top