skip to Main Content

Какво може да бъде по- лошо от това да не можете да спите заради болка в раменете, врата или гърба? Какво може да направите?

Една трета от живота на човек минава в спане. Знаехте ли това? Известно е, че сънят е здравословен и че само чрез него можем да възстановим нивата на умора в тялото си. Но знаете ли, че качеството на съня зависи от позата, в която спите? Много често болката в рамото, врата или гърба е от неподходяща поза по време на сън.

От тук произлизат много неизвестни. Ето една позната история. Ако имате болки в гърба, вие отивате на доктор, когато вече не се търпи болката и сте толкова изтощени, че няма накъде повече. Често, ако няма налично заболяване на ставите или органите, ортопедът ви препоръчва обезболяваща терапия. Какво следва? След 7 до 10 процедури физиотерапия и медикаментозна терапия болката отшумява. След време, обаче, тя отново се появява. Вие вече не отивате на лекар, защото знаете, че ефектът от терапията е моментен. Ето защо е важно да се търси първопричината, а не да се лекува само симптома.

Ние в студио HBM имаме малко по- широк обхват на лечение в отговор на точно тези повтарящи се оплаквания на пациентите. Споделяме тези наши познания и препоръки с по-широката аудитория, за да бъдем полезни на повече хора. Важно е да знаете, че не изключваме прегледа и препоръката на лекаря. Ние добавяме и нашите препоръки след тези на лекаря.

Ще разгледаме различните пози на сън, болката от тях и решението, което ние препоръчваме. Като за начало ще ви кажем, че когато някой ви препоръча да спите по определен начин, за да намалите болката, знайте, че това е почти невъзможно. Никой не мисли как спи, докато спи. Нашата препоръка е да се нагоди всичко според вашата поза на съня. Това гарантира по-добър ефект. Когато ви налегне дълбокият сън, последното, което ще правите е да се събуждате, за да промените позата.

Ще ви разкажем за най- честите оплаквания на нашите пациенти. Ако се откриете сред тях, моля потърсете помощ. Винаги сте добре дошли при нас.

Спане по гръб

Сигурно не знаете, че когато легнете по гръб, раменете ви се повдигат нагоре. Тогава се притискат сухожилия в областта на свързване на ключицата и лопатката. Ако спите по гръб и не помръдвате, това не ви гарантира, че нищо няма да ви боли. При тази позиция продължително време се притискат зони на лопатката и рамото.  Те остават дълго време без добро кръвообръщение. Най- често болката произлиза от това. Тялото сигнализира за проблем.

Според много ортопеди и физиотерапевти спането по гръб е ключът към успеха. Това е препоръка за най- съвършения спящ човек. Този, който спи в по-голямата част на нощта по гръб, но все пак се върти от време на време. Неговата болка е от случайно притискане на някой нерв или мускул.

Според нас, обаче, това има и своите изисквания. Ако имате наднормено тегло, просто съветът да спите по гръб не е достатъчен. Тук има уловка. За да не ви боли рамо или гръб, си купете матрак, който да е твърд или средно твърд и поставете топ матрак от мека мемори пяна. Използвайте широка възглавница, която да не е висока. Хубаво е да успява да обхване и пространството под раменете.  Важно е да спите както ви е удобно. Едва ли някой може да си промени позата на спане мислейки за нея докато спи.  Скоро ще усетите облекчение. Така сте запазили своята поза на сън и сте се лишили от основните дразнители.

Спане на една страна (ембрион)

Тази позиция не се препоръчва от ортопеди при болки в рамото. Най- често тя е причина за тези болки.  Тази поза с допълнителни корекции е подходяща за болки в кръста или стомашен рефлукс.

Болката в рамото идва от това, че горната ръка увисва пред тялото с цялата си тежест, а долната е притисната от тялото. Сухожилията и нервите се засягат в областта на залавяне на гръдния мускул към раменната става. Позицията на ставните повърхнини в раменната става е доста неблагоприятна. Матракът ви сигурно е средно твърд и от материал, който поема тежестта на тялото равномерно. Най- вероятно и струва много пари. Но за хората, които спят така това не е най- подходящият матрак. Ние ви препоръчваме да си закупите пружинен матрак, при който всяка пружина е в отделен джоб. Това позволява независимо движение на всяка пружина от другите. По- изпъкналите части на тялото ви ще потъват повече и няма да увличат останалата част от матрака. Само  с това острата болка в рамото няма да отшуми. Поставете малка мека възглавничка под горната ръка.    

За още по- голям комфорт може да направите същото с възглавничка между коленете.  Постепенно ще усетите, че се наспивате по- добре. Когато болката отшуми опитайте да спите без помощни средства.

Спане по корем

Най-неподходящата поза за сън. Тази поза не бива да се поущрява. Тя създава много усложнения за целия организъм. Въпреки това има много хора, които само така се наспиват. Най- честите болки в раменете и  врата произлизат от тази поза. Ние ще ви дадем съвет как да преодолеете острите болки, но се стремете към промяна на позата. Дискомфортът ще отмине само ако успеете да смените позата на съня си. Продължителната ротация(завъртане) на главата спрямо тялото и допълнителното и повдигане от възглавница е причина за възпаление на нервни коренчета и трайно скъсяване на мускулите в областта на шията и раменете. Най-лошо е, ако ръката ви виси от леглото. Тогава са налице проблеми със съдовете и нервите по цялата ръка.

Като за начало спете с възможно най- ниската възглавница. Позиционирайте я под раменете и гърдите. Така ще изолирате повдигането на главата нагоре. Поставете под висящата ръка нещо, което да я поддържа, за да не виси. Не са подходящи само най- твърдите матраци. Може да си купите твърд матрак и да поставите топ матрак от мека мемори пяна. Често сменяйте страната, на която спите. Не допускайте да се образува дупка в матрака. Хубавото е, че тези хора не могат да издържат цяла нощ обърнати само на едната страна.  Така поне сменят за кратко тази крайно увреждаща позиция. За още по- голям комфорт поставете възглавничка под таза . След известно време ще усетите облекчение. Ние не препоръчване да спите без тези помощни средства, дори когато острите болки отшумят. Може да си позволите кратка почивка от всички възглавници, но скоро ги поставяйте отново. Повтаряйте това, докато успеете да смените позата, в която спите.

Надяваме се да сме ви били полезни. При първи симптоми на болки потърсете помощ. Отидете на лекар или заповядайте при нас, за да ви насочим към правилната терапия и заедно да обединим усилия в името на вашето възстановяване.

Back To Top