skip to Main Content

Медицината разделя бременността на три периода (триместъра):
-Първият период е от първия до третия месец;
-Вторият период- от третия до шестия месец;
-Третия период е от шестия до деветия месец.
Във всеки от тези периоди може да се прилагат различни техники на кинезитерапията. Терапевтите съобразяват методиката си съобразно състоянието на бременната жена и етапа, в който се намира.

В тази статия, обаче, ще акцентираме на един етап, в който жените си обръщат най- малко внимание. Това е следродилният етап. Ще ви запознаем с ефекта от услугите на кинезитерапевтите в студио Human Body Mastes Ltd.
По обясними причини, след раждането на детето майките нямат време и сили да се погрижат за себе си. Голям е и процентът на майки, които не знаят какво да направят, за да се възстановят бързо след раждането. Тук е и мястото на кинезитерапветите.

Обратното развитие на първичните промени, появили се през бременността, се осъществява за около 6-8 седмици. Различните органи и системи се възстановяват в различни срокове. Органите в коремната и гръдната кухини, които са притискани и измествани през цялата бременност, заемат предишната си форма и позиция веднага след раждането.
Жените изпитват голям интерес към сроковете за възстановяване на метаболизма. Мили дами, промените в обмяната на веществата и кръвта достигат началното си състояние няколко дни след раждането. Естествено за половата система, претърпяла най- много промени, възстановяването е най- дълго.

Докато жените са в болницата след раждането е необходимо ранно включване на лечебна двигателна активност. Това е най- силно въздействащото средство за възстановяване и тонизиране на жената. Така тя ще преодолее по- бързо  задръжните процеси в централната нервна система. Те естествено преобладават след раждането.

В студио Human Body Masters Ltd. предлагаме кинезитерапия за късния период след раждането (1-6 месец). Нашият съвет към майките е в първите дни след раждането да приемате по- леки храни, богати на витамини и белтъци. Течностите в по- късния етап трябва да се увеличат, а храната да се разнообрази. Необходимо е да се приемат чисти и здравословни храни.
Двигателната активност се съобразява с вида на раждането. Това налага прилагането на различна методика. В първите процедури се акцентира на общо тонизиране на организма на майката, подобряване възможността за кърмене, стимулиране на оздравителния процес, а по- късно се акцентира на възстановяване на фигурата и връщане към естествената трудоспособност.
В процедурите включваме масаж, обработване на цикатрикса (ако има такъв),  мануална терапия, двигателен комплекс, ултразвукова терапия и електролечение (при необходимост), козметични терапии за възстановяване на кожата. Всички процедури се включват в съобразена последователност спрямо състоянието на жената.

Back To Top