skip to Main Content
HBM- главоболие

 

Този вид главоболие може да е последствие от мекотъканна увреда или да е предизвикано от:
-неправилна или продължително заемана поза;
-притискане на нерв;
-продължителна мускулна контракция, водеща до тъканна исхемия.
Медицинските причина включват мигрена, алергична реакция, синузит. Каквато и да е причина се формира порочен кръг: болка- рефлекторна мускулна контракция- ограничено кръвообърщение- вторична болка и т.н. Това води до развитие на тъканна дисфункция.
Симптоматиката обикновено е свързана с увеличена тензия в мускулите по задната повърхност на врата, болка в инсерциите на шийните екстензори и болка, която ирадира към окосмента част на главата (тилната зона).
Тензионното главоболие се свързва с два типични постурални синдрома:
– Синдром 1- дисбаланс между напрегнати, скъсени мускули (повдигача на лопатката, горната част на трапецовидния мускул)  и разтегнати, отслабени мускули (долната и средна част на трапецовидния мускул). При тези пациенти главоболието е локализирано в тилната част, но понякога и над очите. Характерно се нарушава синхронът при движение на лопатката и раменната става.
-Синдром 2- главоболието локализирано в челната област и около очите е свързано със слабост на дълбоките шийни флексори и долните шийни екстензори. При тези пациенти е налице отчетлива протрахирана поза на главата. Изпитват затруднение при флектирането на главата към гръдната кост от тилен лег. Пациентите не успяват да задържат брадичката прибрана назад.

Какво можем да направим?
Кинезитерапията успешно се справя с този тип главоболие. Чрез съчетаването на различни техники се прекъсва порочния кръг на болка и мускулен спазъм. Подобрява се локалното кръвообръщение и се увеличава мобилността на шията. Нормализира се мускулният тонус. Отслабените мускули се засилват, а скъсените се релаксират.
Кинезитерапевтичната програма включва лечебен масаж,ултразвук, електротерапия, мануална тракция, стречинг, пасивни движения, специализирани упражнения и др.

Ако и Вие имате главоболие, схващане в областта на врата и тила, обадете ни се. Ние ще се погрижим за Вас.

Back To Top