skip to Main Content
HBM_масаж

Увредата на междупрешленния диск има четири етапа:


-протрузията е състояние, при което ядрото на диска изпъква навън, но не разкъсва фиброзния пръстен.
-пролапсът е състояние, при което ядрото излиза и разкъсва вътрешните слоеве на фиброзния пръстен, но външните слоеве остават интактни.
-Следващите по – тежки етапи на дискова увреда са екструзия и секвестрация. Те представляват изцяло разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на ядрото в епидуралното пространство.
Междупрешленните дискове с увреда започват да притискат гръбначния мозък и гръбначните нерви. Дискът става много болезнен, когато притиска нервите в гръбначния стълб, което води до скованост и болка. Важно е да се отбележи, че има много случаи на дискова увреда, при която няма симптоматика. За съжаление лиспата на симптоматика е причина хората да не си обръщат внимание. От друга страна по- напредналата увреда е по- трудна за лечение.
Тук е мястото да отбележим, че предразположени към дискова увреда са хора, които седят продължително време, имат намалена двигателна активност, продължително време са изправени, но статични. Тежкият физически труд е друга предпоставка за дискова увреда.

Ние в студио Human Body Masters – HBM предлагаме профилактика и поддържаща терапия за хора с подобни състояния и симптоми.
Лечебният масаж е незаменима част от терапията. Той обезболява зоната, релаксира мускулатурата, която е в болезнен спазъм, подобрява локалното и цялостното кръвообръщение в тъканите. Всичко това от своя страна води осигуряване на необходимите вещества за клетките и тъканите. Релаксирането на мускулатурата освобождава нервите и кръвоносните съдове, които при дискова херния за притиснати и болезнени.
Техники от мануалната терапия като механична елонгация на гръбначния стълб, мобилизация на фасетни стави, техники за релаксация и др., водят до намаляване на симптоматиката. В Human Body Masters- HBM Ви предлагаме и изготвяне на комплекс от упражнения. Упражненията са индивидуално подбрани и ще подобрят вашето здравословно състояние. Упражненията се извършват първоначално под контрола на кинезитерапевт.

Back To Top