skip to Main Content
studenoto_vreme_polezno- HBM

Резките промени на времето причиняват множество здравословни проблеми. Някой заболявания имат по-голяма зависимост към времето. Интересното е, че здравите хора също понасят негативите от промените на времето.
Основните метеорологични фактори, които влияят върху здравето ни са тясно свързани с космическите фактори. Те оказват влияние на хората чрез климата и времето. За да се поддържа оптимален топлинен баланс в организма е необходим комплекс от метеорологични условия със стабилни стойности. При тяхната промяна обаче в организма настъпват промени. Тези метеорологични фактори са:
-атмосферно налягане
-влажност
-вятър и валежи
-температура.
Атмосферното налягане е това налягане, което  масата на въздуха оказва върху нас. Бързото спадане на атмосферното налягане най-често сигнализира за началото на буря и се приема, че има силна връзка с усещането за болка. Значителното понижаване на атмосферното налягане води до разширяване на въздуха. В нашето тяло има много кухини изпълнени с въздух. Такива са стави, плевра, перикард и др. Това води до повишаване на натиска върху инфектираните или наранените тъкани и стави, като причинява нарастване на болката в тях. Костите и мускулите имат различна плътност в различните си области, не реагират еднакво на промените, което води до нееднакви контракции и усещане за болка при промяна на налягането, която се усеща в ставите и мускулите. Повишаването на налягането, също може да окаже влияние върху някои хора.

Влажността е количеството вода налично във въздуха. Нарастването на абсолютната влажност (обема на вода в единица обем въздух), особено през лятото, също е причина за по-силното усещане за болка. Това се дължи на факта, че колкото е по-влажно и по-топло времето, толкова по трудно се потим. Загубата на този начин да се самоохлаждаме е основна причина за прегряването на организма, съдовете се разширяват, в тъканите излизат течности, но не се произвежда пот и те остават в тъканите. Органите се разширяват, забавя се кръвообръщението, по-малко кръв достига до всички органи, включително до мозъка  и мускулите. С това и нашите органи страдат от недостиг на необходимото количество хранителни вещества. Чувстваме се отпаднали. уморени и ни се доспива. Трудно се движим.

Бързо повишаване или спадане на температурата е признак на големи промени във времето , а в основата им стоят резки колебания на атмосферното налягане. Не само промените в температурата, но и екстремните температури също могат да повлияят на усещането ни за болка.
Ниските температури могат да причинят пристъп на мигрена, да изострят циркулаторни състояния, като синдрома на Рейно, да допринесат за изостряне на оплакванията при артрит или на активиране на астматични пристъпи. Нашите тела реагират на студеното време, като свиват кръвоносните съдовете в кожата и крайните части на тялото. Като резултат, сърцето е необходимо да извърши повече работа за да изпомпи кръвта по тесните съдове. Това затруднява работата на сърцето, когато то е увредено, сърдечния мускул е слаб или не добре кръвоснабден, за да работи достатъчно ефективно.
Високата температура има по-силно влияние върху смъртността от колкото студените периоди. Високата температура директно може да увреди здравето или да причини дори смъртта при хора със сърдечни заболявания. Появяват се и някои дихателни проблеми.

Вятърът е резултат от големи промени във времето. Той се появява в местата на границата на територии с ниско и високо атмосферно налягане и основната му роля е да уравновеси наляганията. Така появата на вятър най-често е свързан с промяна на времето и той е толкова по-силен, колкото по-голяма е промяната в температурата. Вятърът също има влияние върху здравето, тъй като може да носи замърсители и полени на големи разстояния, като така влияе негативно върху хора с дихателни заболявания, каквато е астмата.
Чувствителните към промените във времето хора обикновено стават раздразнителни ден два преди промяната, a при настъпването й са в най-критично състояние.

Резките промени във времето се приемат, като възможни причини за голямо разнообразие от здравословни проблеми. В някои случаи, като мигренозни главоболия, времето може да бъде причина за поява на нов епизод. В други случаи времето може да е причина за засилването на болката при някои заболявания, за поява на астматични пристъпи или исхемични инциденти. Хората страдащи от ревматизъм усещат идването на студено и влажно време, а пристигането на сух и прашен въздух преди пристигането си се усеща от астматиците, страдащите от сенна хрема и хроничен бронхит, при които зачестяват пристъпите.

Хората са намерили различни начини, за да намлят негативния ефект от промените във времето. Един от тях е масажът. Той подпомага за подобряване на кръвообръщението в студените дни, повишава температура, намалява мускулния спазъм, облекчава главоболието и въздейства благоприятно на артритната болка. Масажните техники могат да помогнат и при хора с дихателни проблеми.
В студио HBM- Human Body Masters Ltd. можете да намерите решение за проблемите си. Ние ще подходим индивидуално към всеки от Вас. Тук ще срещнете дипломирани кинезитерапевти и ще се насладите на качествено съчетание на полезното с приятното.
Заповядайте при нас!

Back To Top